Sałatka Krewetkowa

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Przepyszna sałatka ryzowa z krewetkami idealnie nadaje się na impreze

  • 40 min

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanego ryżu.
    1 opakowanie krewetek dużych krewetek
    1/ 2 puszki ananasa w plastrach
    1/2 puszki kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1/2 czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki dobrego majonezu
    kawałek 1cm świeżego imbiru
    sól i pieprz naturalny świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę wydrążyć , umyć, pokroić w kostkę wielkości kukurydzy.

    Dodać kukurydzę. pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, plastry ananasa pokrojone w kostkę.

    Wymieszać.

    Czosnek posiekać bardzo drobno , podobnie imbir. Dodać do warzyw. A potem dodać ryż.

    Zamrożone krewetki wyłożyć do garnka, zalać wrzacą wodą , zamieszac odcedzić. Ponownie zalać wrzącą wodą, wymieszać, odcedzić. Zalać zimną wodą , zamieszać , odcedzić. W ten sposób pozbędziemy się przykrego zapachu a jednocześnie rozmrozimy je i poddamy obróbce cieplnej. Krewetki są już wcześniej ugotowane , więc nie miejmy obaw, że będą surowe.

    Oddzielamy twarde skorupki i dzielimy każdą krewetkę na trzy części. Bez obaw - nie jest tego dużo.

    Krewetki dodajemy do warzyw i ryżu. Solimy i pieprzymy do smaku . a na koniec dodajemy majonez.

Porady

Dla osób lubiących kolendrę radzę dodać parę listków. Sałatka nabierze bardziej tajskiego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować