Sałatka królewska to lekkie i szybkie danie, które może być smaczną przekąską lub po dodaniu odpowiednich składników sycącym posiłkiem. Wystarczy połączyć kilka składników, zamieszać, schłodzić i gotowe. Moją dzisiejszą propozycją jest prosta sałatka królewska, idealna na lunch, kolację czy też imprezową przystawkę.
4.44 (208 ocen)
Sałatka królewska z serem żółtym to imprezowy klasyk. Nie ma chyba osoby, której by nie smakowała. Najlepiej podać ją na stół w szerokiej salaterce lub misce. Pięknie wyglądają zwłaszcza naczynia porcelanowe z delikatnym zdobieniem. Tak podanej sałatce nikt się nie oprze!
Bazą sałatki królewskiej jest seler konserwowy, dodajemy też żółty ser, ananasa i kukurydzę. Sałatka królewska swój charakterystyczny smak zawdzięcza także dodatkowi majonezu. Jeśli jednak nie chcecie go dodawać (jest w końcu dość kaloryczny), możecie użyć samego jogurtu naturalnego lub zmieszać go z jogurtem greckim, żeby sos był gęstszy.
Inną propozycją jest sałatka królewska z jajkiem. Dodanie ugotowanego na twardo jajka do sałatki sprawi, że będzie ona bardziej pożywna. Sałatka królewska z porem również będzie dobrym pomysłem. Najlepiej wykorzystać do jej przygotowania białe i jasnozielone części pora. Po pokrojeniu pora na mniejsze kawałki, warto zalać go na kilka chwil gorącą wodą. Dzięki temu por straci nieco na ostrości i będzie przyjemniejszy w smaku.
Sałatka królewska najlepiej smakuje z dodatkiem ananasa. Możemy zdecydować się na ananasa z puszki lub ananasa świeżego. W przypadku ananasa z puszki trzeba pamiętać, że jest on dość słodki. Przed dodaniem go do sałatki pamiętajmy o osączeniu plastrów z zalewy – możemy wykorzystać ją na przykład jako dodatek do naleśników czy do nasączenia biszkoptu w cieście.
Ananas świeży ma nieco bardziej wyrazisty smak, jest też lekko kwaskowy. Jak obrać takiego ananasa do sałatki królewskiej? Na samym początku obcinamy ostrym nożem ananasowy pióropusz i podstawę. Następnie odkrawamy pionowo plastry twardej skóry. Może się okazać, że będą dość grube, ponieważ musimy wyciąć wszystkie twarde części. Następnie kroimy ananasa na grube plastry i wycinamy stwardniały środek. Kroimy plastry w mniejsze kawałki i wrzucamy do sałatki.
Sałatka królewska nie musi być nudna. Jeśli standardowa wersja z selerem, szynką i serem żółtym wam się znudziła, czas na zmiany! Ciekawym rozwiązaniem może być dodanie do sałatki na przykład niewielkiej ilości jogurtu kokosowego. Lekko egzotyczny smak kokosa w połączeniu z ananasem tworzy fantastyczną i pyszną całość.
Sałatka królewska zyska na smaku, jeśli urozmaicimy ją na przykład poprzez dodanie kaparów czy kilku oliwek. Warto też eksperymentować z innymi warzywami i owocami. Z selerem konserwowym dobrze komponuje się na przykład starte na tarce jabłko. Możecie też dodać do sałatki nieco startej marchewki czy świeżego selera.
Komentarze