Do tej sałatki przymierzałam się od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy.
30 min
Dla 8 osób
Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek
3 jajka
3 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
2 średnie marchewki
100g żółtego sera
2 piersi z kurczaka około 300 g
olej do smażenia
sól himalajska
pieprz czarny
słodka papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek majonezu
1-2 łyżki śmietany 18% gęsta
Sałatka leśna polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą.
Układać kolejne warstwy:
pieczarki kapeluszami do dołu
natka pietruszki
marchewka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
ziemniaki
posmarować cieniutko majonezem
mięso
posmarować cieniutko majonezem
oprószyć solą i pieprzem
ogórki
posmarować cieniutko majonezem
jajka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
żółty ser
Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Zdjąć folię przyłożyć płaski talerz, odwrócić do góry dnem. Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię.
Komentarze