Chodzę do szóstej klasy. Lubię pisać wiersze, a w wolnych chwilach pomagać mamie w kuchni.Przepis na tę sałatkę jest znany w naszej rodzinie już od lat. Mama często podaje ją do obiadu.
60 min
Składniki:
● 3 kg papryki
● 1 kg cebuli
● 1 kg pieczarek
Zalewa:
● 2 szkl. cukru
● 2 szkl. wody
● 2 szkl. octu
● 2 łyżki soli
Sałatka paprykowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, osuszamy,
przekrawamy na pół i usuwamy
gniazda nasienne. Miąższ
kroimy w krótkie paski. Cebule
obieramy, kroimy w piórka
i wkładamy na chwilę do wrzątku.
Osączamy. Pieczarki myjemy
i oczyszczamy, następnie
kroimy w plastry i blanszujemy
ok. 2 minut.
2.Warzywa gotujemy ok. 15
minut w małej ilości wody. Odcedzamy.
3.Wszystkie składniki zalewy
zagotowujemy. Gorące warzywa
wkładamy do wyparzonych
słoików, wlewamy zalewę. Słoiki
mocno zakręcamy i odwracamy
do góry dnem. Sałatki
nie pasteryzujemy.
Komentarze