Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym

4.47 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

syta i smaczna sałatka

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • korzystałam z przepisu Sławomira Radomskiego P.P.
    lecz trochę zmodyfikowałam

    1 opakowanie makaronu ryżowego 250 gram, u mnie z firmy Pol-Mak
    30 dag pieczarek, same kapelusze, korzonki pokroić i zamrozić, przydadzą się na sos
    2-3 łyżki kopru, u mnie mrożony
    1 duży ząbek czosnku
    1 srednia cebula posiekana i sparzona wrzątkiem 2-3 minuty.
    Sól, kolorowy pieprz, zioła włoskie i czosnek granulowany do smaku
    1 łyżka smietany 22%
    1-2 łyżki majonezu, u mnie Kętrzyński
    1 łyżka masła
    1lub 2 łyżeczki keczupu
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym 1. Zagotować wodę lekko osoloną z dodatkiem ząbka czosnku i 1 łyżki masła.
    Wsypać makaron, ugotować i osączyć, wystudzić. Czosnek wyjąć.
    Zagotować wodę lekko osoloną z sokiem z połowy cytryny i zblanszować w niej pieczarki przez ok. 7 minut, od momentu zawrzenia wody.
    Osączyć i drobno pokroić, wystudzić.
    Połączyć makaron, pieczarki, cebulę, koper, dodać majonez, keczup, smietanę.
    Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi
    Schłodzić w lodówce 2 godziny.

Porady

ja udekorowałam sałatkę keczupem, więc do sałatki już nie dodawałam..Tuż przed podaniem wymieszałam z keczupem z dekoracji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować