korzystałam z przepisu Sławomira Radomskiego P.P.
lecz trochę zmodyfikowałam
1 opakowanie makaronu ryżowego 250 gram, u mnie z firmy Pol-Mak
30 dag pieczarek, same kapelusze, korzonki pokroić i zamrozić, przydadzą się na sos
2-3 łyżki kopru, u mnie mrożony
1 duży ząbek czosnku
1 srednia cebula posiekana i sparzona wrzątkiem 2-3 minuty.
Sól, kolorowy pieprz, zioła włoskie i czosnek granulowany do smaku
1 łyżka smietany 22%
1-2 łyżki majonezu, u mnie Kętrzyński
1 łyżka masła
1lub 2 łyżeczki keczupu
Sałatka pieczarkowa z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę lekko osoloną z dodatkiem ząbka czosnku i 1 łyżki masła.
Wsypać makaron, ugotować i osączyć, wystudzić. Czosnek wyjąć.
Zagotować wodę lekko osoloną z sokiem z połowy cytryny i zblanszować w niej pieczarki przez ok. 7 minut, od momentu zawrzenia wody.
Osączyć i drobno pokroić, wystudzić.
Połączyć makaron, pieczarki, cebulę, koper, dodać majonez, keczup, smietanę.
Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi
Schłodzić w lodówce 2 godziny.
Porady
ja udekorowałam sałatkę keczupem, więc do sałatki już nie dodawałam..Tuż przed podaniem wymieszałam z keczupem z dekoracji
Komentarze