Sałatka "po grillu"z sosem z sera wędzonego

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka ta, to grillowy misz-masz. Robi się ją z tego co zostało z grilla (ale mimo to jest pyszna).

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - główka sałaty lodowej: 1 sztuka
    - grillowane mięso: 150 gramów
    - grillowana cukinia lub bakłażan: 0.5 sztuki
    - grillowana papryka: 1 sztuka
    - grillowana mała cebula: 4 sztuki
    - grillowane pieczarki: 4 sztuki
    - Pomidor duży: 1 sztuka
    - czarne oliwki: 0.33 szklanki
    - kromki grillowanego chleba: 2 sztuki

    - wędzony ser (może być np. grillowany oscypek): 4 dekagramy
    - oliwa z oliwek lub olej: 6 łyżek
    - ocet winny: 3 łyżki
    - syrop klonowy (można zastąpić cukrem lub miodem płynnym): 1.5 łyżeczki
    - musztarda: 1.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne (wg upodobań): 1 szczypta
    - imbir mielony: 2 szczypty
    - sól: 1 szczypta
    - przyprawa do grilla (jeśli wcześniej składniki nie były nią posypane): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka "po grillu"z sosem z sera wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli ser nie był grillowany, rozpuszczamy go lekko, a gdy ostygnie- siekamy. W occie rozpuszczamy przyprawy , wlewamy syrop klonowy, oliwę, musztardę. Dodajemy ser.
  • 2. Sałatę rwiemy na kawałki, mięso, paprykę, pieczarki kroimy w paski. Cebulkę kroimy w ćwiartki, pomidora w kostkę, a oliwki w krążki. Cukinię zostawiamy w krążkach. Całość mieszamy i polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy pokrojonym w kostkę pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Musztarda Ocet Sałata Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować