Sałatka ryżowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryz na sypko z dodatkiem kurkumy. Gotujemy jajeczka przepiórcze, studzimy i obieramy. Pomidora myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
2.Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy drobniutko na tarce. Mieszamy z chrzanem, majonezem, śmietaną oraz solą i pieprzem. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na małe kawałeczki.
3.Na talerzu wykładamy na środku marchewkę, na niej układamy połowki pomidora (pietką do dołu), a na nich kładziemy jajeczka przepiórcze, które zakrywamy sporą ilością ryżu, posypujemy kawałkami awokado oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Resztę ryżu i awokado układamy wokół marchewki. Polewamy sałatkę delikatnie oliwą z oliwek (może być jakaś aromatyczna).
Komentarze