Bardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się za sprawą tej oto sałatki Zieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda!
40 min
Składniki:
• 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy
• 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże
• 1 paczka mrożonego groszku zielonego
• 2 łyżki majonezu
• sok z 1/2 cytryny
• kilka listków bazylii
• 5 jajek
• sól, pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ryż brązowy wypłukać i gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut.
• 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić do niego groszek zielony.
• Ryż z groszkiem odcedzić.
• Awokado obrać ze skórki, ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem.
• Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
• Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
• Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem.
Komentarze