Sałatka ryżowa z bazyliowym pesto

4.5 (197 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka i sycąca sałatka idealna do pracy lub na lunch. Tajemnicą jej pysznego smaku jest klasyczne połączenie pesto i pomidorów.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka ryżu dzikiego i brązowego: 1 szklanka
    - pesto zielone: 3 łyżki
    - pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
    - parmezan tarty: 2 łyżki
    - bazylia świeża listki: 4 łyżki
    - sól, pieperz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Pesto

Sałatka ryżowa z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj na sypko (2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, gotować 25 minut pod przykryciem), wystudź. W misce umieść ryż oraz pesto, wymieszaj dokładnie. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, porwaną na kawałki bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

    Do przygotowania sałatki można użyć również dowolnej innej mieszanki ryżu (gotowe mieszanki dostępne są w sklepach).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Parmezan Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować