Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sos bearneński nadaje tej sałatce kulinarnego charakteru. Spróbujcie!

  • 15 min

Składniki:

  • 100 g roszponki
    5 rzodkiewek
    5 pieczarek
    1 duży kwaszony ogórek
    1 cebula
    Ząbek czosnku
    Łyżeczka curry
    Około pół szklanki ryżu
    2 jajka
    Sól, pieprz
    Sos bearneński
    Oliwa z oliwek

Sałatka ryżowa z roszponką, jajkiem i sosem bearneńskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy, układamy w głębokiej misce. Ryż gotujemy do miękkości według uznania z łyżeczką curry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w talarki.

    Rzodkiewki, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy około 6 minut na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i dusimy minutę.
    Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy, dodajemy 1,5 łyżeczki sosu, mieszamy, smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy