Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

4.5 (143 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto lubi zjeść w pracy zdrowy lunch,albo domowe drugie śniadanie,ten chętnie sięgnie po ten sprawdzony przepis na pyszną,pożywną sałatkę.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały lub brązowy/2 saszetki): 200 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - mieszanka warzywna (konserwowa/masa po odsączeniu zalewy): 300 gramów
    - tuńczyk (kawałki/konserwa): 180 gramów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - rzodkiewki: 4 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz (czarny/mielony): 2 szczypty
    - majonez: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut).Odsączyć.Odstawić w chłodne miejsce.Jajka ugotować na twardo(10 minut),obrać,pokroić w dużą kostkę.
  • 2. Szczypiorek i rzodkiewki umyć,posiekać.
  • 3. Do dużej miski wsypać odsączoną mieszankę warzywną,jajka,ryż,szczypiorek.rzodkiewki,pieprz.Dodać tuńczyka,majonez,wymieszać.Doprawić do smaku solą,ponownie wymieszać.
  • 4. Uwaga-mieszanka warzyw powinna zawierać co najmniej :groszek,marchew,ogórka.W mojej sałatce znajduje się ponadto pietruszka korzeń.Kto lubi,może dodać też kukurydzę konserwową i posiekaną cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryż Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować