Sałatka rozmaitości- z melonem, łososiem, awokado... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę płuczemy, odrywamy łodyżki, odsączamy z nadmiaru wody. Melona przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i specjalną łyżeczką wycinamy kuleczki. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Do rukoli dodajemy 1/3 miąższu z melona, około 15 dag pomidorków, 3/4 pokruszonych na mniejsze kawałki orzechów włoskich oraz pokrojone w kostkę awokado.
2.Do oleju dodajemy ocet winny oraz miód, doprawiamy solą i pieprzem. Vinegretem zalewamy warzywa z melonem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
3.Sałatkę rozkładamy do powstałych skorupek z melona. Przybieramy kulkami melona, pozostałymi pomidorkami oraz pokrojonym w kosteczkę wędzonym łososiem.
4.Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią, pokruszonym serem oraz pozostałymi orzechami włoskimi.
Komentarze