Sałatka szwedzka z marchewką

4.48 (176 ocen)

  • 2 godz.

Zimą z powodzeniem zastąpi surówki ze świeżych warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4 kg ogórków gruntowych
    - 8 marchewek
    Do zalania warzyw - 20 szklanek wody + 1 szklanka soli
    Zalewa:
    - 6 szklanek wody
    - 4 szklanki octu
    - 4 szklanki cukru
    + pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i szatkujemy na plasterki, następnie przerzucamy do dużej miski. Marchewkę obieramy i również szatkujemy na plasterki i dorzucamy do ogórków. Z wody i soli sporządzamy solankę, którą następnie zalewamy warzywa i zostawiamy w misce na 1,5 godziny co chwilę mieszając, alby solanka rozeszła się dokładnie po wszystkich składnikach. W międzyczasie wyparzamy słoiki, do każdego wrzucamy płaską łyżkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego. Następnie zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Ogórki z marchewką odcedzamy (nie płuczemy) i przekładamy do słoików, następnie zalewamy je gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut.

Porady

Aby marchewka nie pozostała zbyt twarda należy poszatkować ją na cieńsze plasterki niż ogórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować