Sałatka szwedzka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i szatkujemy na plasterki, następnie przerzucamy do dużej miski. Marchewkę obieramy i również szatkujemy na plasterki i dorzucamy do ogórków. Z wody i soli sporządzamy solankę, którą następnie zalewamy warzywa i zostawiamy w misce na 1,5 godziny co chwilę mieszając, alby solanka rozeszła się dokładnie po wszystkich składnikach. W międzyczasie wyparzamy słoiki, do każdego wrzucamy płaską łyżkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego. Następnie zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Ogórki z marchewką odcedzamy (nie płuczemy) i przekładamy do słoików, następnie zalewamy je gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut.
Porady
Aby marchewka nie pozostała zbyt twarda należy poszatkować ją na cieńsze plasterki niż ogórki.
Komentarze