Nasza ulubiona sałatka podana w niecodzienny sposób.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g solonych płatów śledziowych
1/2 białej cebuli
2 kopiaste łyżki tartych buraczków
1 duża lub 2 małe marchewki
2 małe ziemniaki
2 jajka
4 łyżki majonezu
sól
woda do moczenia śledzi i gotowania
Sałatka śledziowa w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w kostkę płaty śledziowe zalewamy wodą. Moczymy przez ok. 30 minut, a następnie odsączamy.
Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Namoczone wcześniej odsączone śledzie przekładamy do dwóch szklanek.
Na nie wykładamy drobno posiekaną cebulę, smarujemy majonezem (po 1 łyżce), następnie wykładamy po łyżce buraków i ziemniaków, znowu smarujemy majonezem.
Komentarze