Sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie

4.48 (152 ocen)

  • 25 min

Bardzo delikatna i przepyszna sałatka w roli głównej śledzie. Dodatek ananasa nadaje sałatce lekko słodki smak. Można ją podać do uroczystego śniadania lub na wigilijny stół. Polecam przepis do sprawdzenia.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag filetów śledziowych(matiasy)
    1 duża cebula
    2 ogórki korniszony średniej wielkości
    1 małe jabłko
    2 łyżki majonezu
    ½ szklanki 18% śmietany gęstej
    1 łyżeczka cukru
    4 krążki ananasów z puszki
    Przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren zielonego pieprzu, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej, zmieniać 2-3 razy wodę by nie były słone. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem na sitku, odsączyć. Ogórki i jabłko pokroić też w drobną kostkę, wymieszać, by jabłko nie ciemniało. Dodać osączone i pokrojone w drobne paseczki ananasy. Następnie dodać pokruszony liść laurowy, cukier, pieprz w ziarnkach i mielony oraz majonez i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone i osączone śledzie pokroić w cienkie paseczki, dodać do sałatki, wymieszać, odstawić do lodówki na min. 3 godziny, do połączenia się składników.

Porady

1. Jeśli chcemy by sałatka była nieco ostrzejsza można śledzie skropić octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować