Pięknie wyglądająca i niesamowita w smaku sałatka śledziowa
Składniki:
granat
5 filetów śledziowych
około 10 marynowanych mini kolb kukurydzy
pęczek natki pietruszki
czerwona cebula
kawałek chili
sok z cytryny
pieprz kolorowy
olej rzepakowy
Sałatka śledziowa z granatem i mini kolbami kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy pestki granatu, pokrojone na pół kolby kukurydzy, cienko pokrojone chili i pokrojoną w talarki cebulę. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z grzankami z chleba.
Porady
Śledzie przed użyciem najlepiej przez kilka godzin moczyć w mleku, by pozbyć się nadmiaru soli.
Komentarze