Sałatka śledziowa jak pod śniegiem

4.48 (151 ocen)

Szybka i smaczna sałatka warstwowa ze śledziem

Składniki:

  • Tak naprawdę to ilość składników zależy od rozmiarów dna salaterki. Moja ma średnicę: na dole 11 cm, a na górze 17 cm.
    20 dag filetów śledziowych w oleju (matias)
    3 czubate łyżki majonezu
    2 średnie czerwone cebule
    2-3 konserwowe ogórki
    10 dag żółtego sera (ja dałam goudę)
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Sałatka śledziowa jak pod śniegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i oddzieliłam żółtka od białek. Cebulę obrałam z wierzchnich łusek, pokroiłam w pół-plasterki, wyłożyłam na sitko i przelałam wrzątkiem. Ostudziłam i dobrze osączyłam. Śledzie osączyłam z oleju, pokroiłam filety w poprzek na około jednocentymetrowe paseczki. Ogórki pokroiłam w nieduże słupki. Ser starłam na tarce o średnich oczkach.
  • 2. W przezroczystej salaterce ułożyłam warstwami: śledzie, cały majonez, połowę cebuli, ogórki konserwowe, żółty ser i znów połowę cebuli.
  • 3. Bezpośrednio do salaterki na tarce o średnich oczkach starłam żółtka jajek i rozgarnęłam je delikatnie widelcem. Na sam wierzch w ten sam sposób starłam białka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Cebula Jajka Ser żółty Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować