SAŁATKA TORTOWA

4.48 (194 ocen)

  • 30 min

Przepis na tę sałatkę dostałam od znajomej i powiem szczerze,że od razu pojawił sie u mnie pomysł aby ją wypróbować.Sałatka jest pyszna ale co najważniejsze to wygląda cudownie- jak prawdziwy tort:))

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek
    4 średnie marchewki ugotowane
    4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
    2 papryki czerwone
    2 podwójne filety drobiowe
    10 dag sera zółtego
    majonez
    szczypiorek, natka pietruszki
    sól
    średnia tortownica
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy folią aluminiową razem z jej brzegami.
  • 2. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  • 3. Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  • 4. Paprykę kroimy w kostkę.
  • 5. Filety kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, doprawiamy je do smaku.
  • 6. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • 7. Układamy warstwami w tortownicy:
    - pieczarki kapeluszami do dołu (koniecznie w taki sposób)
    - szczypiorek, natka pietruszki
    - następnie rozłożyć marchewkę, lekko ją posolić
    - majonez na całej marchewce
    - rozłożyć ziemniaki, lekko je posolić i przygnieść ręką
    - rozsypać paprykę
    - majonez
    - filety w kostkach, przygnieść ręką
    - majonez
    - ser żółty,lekko przygnieść
  • Tort sałatkowy następnego dnia 8. Tak przygotowany tort sałatkowy dać na noc do lodówki.Nstępnego dnia wyłożyć na paterę jak tort kapeluszami do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować