Salatka "ułańska" (ziemniaczana)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna salatka na upalne dni,dodatek stanowi majonez domowej roboty-polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Proporcje ustalamy sami
    .ziemniaki
    .ser zolty twardy
    .rzodkiewka
    .szczypiorek ( siedmiolatka )
    .cebulka czerwona slodka
    .sol i bialy pieprz
    .sok z cytryny do smaku
    .cukier do smaku

    Ponadto majonez
    .jajko
    .3/4 szklanki oleju kukurydzianego
    .1/2 lyzeczki musztardy
    .1 lyzeczka soku z cytryny
    .1/2 lyzeczki cukru
    .szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Salatka "ułańska" (ziemniaczana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy domowy majonez.
    Do wysokiego naczynia wbijamy sparzone i wystudzone jajko ( cale ),dodajemy musztarde,sol ,cukier sok z cytryny i miksujemy za pomoca blendera powoli wlewajac olej.
    Kiedy uzyskamy gesta mase majonezu,przykrywamy naczynie folia i chlodzimy w lodowce.
  • 2. Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na male regularne czasteczki,pluczemy zalewamy woda,solimy i gotujemy al dente.
    Gotowe,odcedzamy dokladnie,przelewamy zimna woda i odstawiamy do wystudzenia.
    Ser zolty i rzodkiewke kroimy w kosteczke,cebule w piorka i dodajemy do ziemniakow.
    Teraz szczypiorek drobimy ,dodajemy sol i pieprz,szczypte cukru i soku z cytryny oraz majonez.
    Wszystkie skladniki mieszamy ze soba,przykrywamy folia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.

Porady

Mozna takze dolozyc gotowane jajka-jesli ktos lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować