Sałatka warstwowa z łososiem i awokado

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Ta sałatka to ciekawe smaki. Ryż czerwony i awokado lekko orzechowe , do tego ryba i orzeźwiający ogórek. To jest pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g ryżu czerwonego
    awokado
    4 jajka
    mały zielony ogórek
    100 g łososia wędzonego w plastrach

    majonez
    sok z cytryny
    sól , pieprz czarny mielony do smaku

    dekoracja to żółty ser , oliwka i natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Sałatka warstwowa z łososiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Awokado i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
  • 2. Na talerzu ustawić obręcz tortownicy i kolejno układać warstwy.
    Najpierw ryż pomieszany z jedną łyżeczką majonezu. Następnie awokado z łyżeczką majonezu i łyżeczka soku z cytryny. Dalej jajka , też z łyżeczką majonezu , solą i pieprzem . Teraz ogórek z majonezem , solą , pieprzem.
    Na wierzchu ułożyć plastry łososia.
    Udekorować wg uznania. Przed podaniem zdjąć obręcz i skropić sokiem z cytryny.
    Smacznego.

Porady

Sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować