Warstwowe sałatki są bardzo efektowne, kolorowe i często królują na imprezach. Kolejność warstw nie ma dużego znaczenia możemy komponować według siebie.
Składniki:
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
150 g sera żółtego gouda
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
4 jajka
Sos majonezowy
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 łyżki śmietany kremówki
Sałatka warstwowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce. Ser żółty zetrzeć na tarce. Tuńczyki odsączyć z zalewy i wymieszać razem. Groszek, kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. W naczyniu układać kolejno warstwy- żółty ser, groszek, połowa sosu, szczypiorek, białka, tuńczyki, kukurydzę, sos i żółtka. Sałatkę odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Komentarze