Sałatka warstwowa - leśna polana

4.5 (169 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podobna do tzw. sałatki gyros jednak mimo zmian warta wypróbowania.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
    1 słoik majonezu
    kilka łyżek ketchupu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
    3 marchewki ugotowane
    3 ogórki konserwowe
    sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
    zielona pietruszka i koperek
    kilka łyżek oleju do smażenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ketchupy Majonez

Sałatka warstwowa - leśna polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu. Zieleninę siekamy i posypujemy pieczarki. Marchew kroimy w kostkę i wykładamy. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do gyrosa. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować