Sałatka warstwowa śledziowo - buraczkowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i studzimy. Kaszę wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy szczyptą soli, szczyptą cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Kaszę łączymy z majonezem i dokładnie mieszamy. Filety śledziowe kroimy w niedużą kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, szczyptę cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny i łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Śliwki przekrawamy na ćwiartki (można pokroić drobniej - wedle uznania).
3.Za pomocą obręczy o średnicy 75-80 mm formujemy porcje sałatki (ok.5-6 porcji) lub składniki układamy warstwami w szklanej salaterce: na dnie śledzie, odsączone z zalewy cytrynowo-olejowej, następnie buraczki i kaszę. Każdą warstwę lekko ugniatamy. Na wierzchu układamy śliwki. Sałatkę dekorujemy listkami rukoli i wiórkami skórki cytrynowej.
Komentarze