Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną

4.5 (140 ocen)

Pyszna i pożywna sałatka, smakowo utrzymana w stylu orientalnym. Idealna na lekki posiłek – obiad, kolację, a nawet śniadanie czy przystawkę.

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 średni ogórek sałatkowy (200 g)
    1/3 niedużej kapusty pekińskiej (150 g)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    2 większe obrane i ugotowane marchewki (łącznie 250 g) – może być z rosołu
    17 cm – owy kawałek smukłego pora
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    3 łyżeczki konserwowego chrzanu ostrego ze śmietanką – ze słoika
    3 łyżki majonezu
    1 – 2 łyżeczki curry
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną 1. Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić, po czym przełożyć do miski. Dodać posiekanego pora i kapustę oraz bazylię – wymieszać.
  • Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną 2. Dołożyć obrane i posiekane jajka, osączony groszek, drobno pokrojonego ogórka, marchewkę pokrojoną w kostkę i chrzan. Wsypać curry oraz pieprz cayenne.
  • Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną 3. Całość wymieszać z dodatkiem majonezu i na końcu doprawić do smaku solą i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować