Pyszna i pożywna sałatka, smakowo utrzymana w stylu orientalnym. Idealna na lekki posiłek – obiad, kolację, a nawet śniadanie czy przystawkę.
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej
4 jajka ugotowane na twardo
1 średni ogórek sałatkowy (200 g)
1/3 niedużej kapusty pekińskiej (150 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
2 większe obrane i ugotowane marchewki (łącznie 250 g) – może być z rosołu
17 cm – owy kawałek smukłego pora
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
3 łyżeczki konserwowego chrzanu ostrego ze śmietanką – ze słoika
3 łyżki majonezu
1 – 2 łyżeczki curry
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
Sałatka warzywna z jajkiem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić, po czym przełożyć do miski. Dodać posiekanego pora i kapustę oraz bazylię – wymieszać.
2.Dołożyć obrane i posiekane jajka, osączony groszek, drobno pokrojonego ogórka, marchewkę pokrojoną w kostkę i chrzan. Wsypać curry oraz pieprz cayenne.
3.Całość wymieszać z dodatkiem majonezu i na końcu doprawić do smaku solą i cukrem.
Komentarze