Sałatka warzywna z ryżem i sosem serowym

0 (0 ocen)

Idealna jako samodzielna przekąska lub dodatek do drugiego dania.

Składniki:

  • 3 marchewki
    papryka czerwona
    200g różyczek brokułu
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
    200g ryżu

    Sos:150g serka topionego z ziołami
    3/4 szklanki mleka

    3 łyżki posiekanego koperku
    mielona bazylia i oregano
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warzywna z ryżem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w posolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Warzywa umyć, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, fasolkę odmrozić. Różyczki brokuła ugotować w posolonej wodzie na pół twardo i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać marchewkę, fasolkę, paprykę i kukurydzę. Całość przemieszać z ryżem, dodać suszoną bazylię i oregano. Chwilę poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Sos: mleko rozgrzać, dodać topiony serek. Wymieszać, żeby nie było grudek. Przełożyć na półmisek, posypać posiekanym świeżym koperkiem. Smacznego!






Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Fasolka szparagowa Papryka Ryż Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować