Sałatka Wielkanocna

4.5 (158 ocen)

Lekkostrawna, bez majonezu.Gości na naszym stole w każdą Wielkanoc, stąd jej nazwa. Idealnie komponuje się z jajkami i wędliną ze świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1 sałata masłowa
    1/2 czerwonej papryki
    4 łyżki konserwowego groszku
    1/2 czerwonej cebuli
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 jajka ugotowane na twardo
    szczypiorek

    sos:

    sos odlany z tuńczyka
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    posiekany koperek
    posiekana natka
    sól, pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić w kostkę.
    Jaja pokroić w ćwiartki.
    Cebulę pokroić w krążki i przekroić je na pół.
    Szczypiorek drobno posiekać.

    Na półmisku lub talerzu układamy po kolei:
    porwaną sałatę, paprykę, groszek, kawałki tuńczyka, cebulę, jajka, szczypiorek i całość delikatnie polewamy sosem przygotowanym z podanych składników.

    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Tę sałatkę można zrobić ze święconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować