Lekkostrawna, bez majonezu.Gości na naszym stole w każdą Wielkanoc, stąd jej nazwa. Idealnie komponuje się z jajkami i wędliną ze świątecznego stołu.
Składniki:
1 sałata masłowa
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki konserwowego groszku
1/2 czerwonej cebuli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
sos:
sos odlany z tuńczyka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekany koperek
posiekana natka
sól, pieprz kolorowy
Sałatka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę pokroić w kostkę.
Jaja pokroić w ćwiartki.
Cebulę pokroić w krążki i przekroić je na pół.
Szczypiorek drobno posiekać.
Na półmisku lub talerzu układamy po kolei:
porwaną sałatę, paprykę, groszek, kawałki tuńczyka, cebulę, jajka, szczypiorek i całość delikatnie polewamy sosem przygotowanym z podanych składników.
Komentarze