Sałatka wielkanocna z kiełkami

4.5 (176 ocen)

  • 10 min

Przygotowana w mig sałatka, która na wielkanocnym stole zrobi wrażenie na wszystkich domowników.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/3 zielonego ogórka
    Kawałek czerwonej papryki
    50 gr polędwicy sopockiej
    1 garść łuskanego słonecznika
    1 garść kiełek brokułu
    2 jajka przepiórcze
    Dressing:
    1 łyżka jogurtu greckiego
    0,5 opakowania ziół sałatkowych Knorr
    1 łyżeczka octu
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wielkanocna z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku. Obieramy ze łupinek. Kroimy w ćwiartki.
  • 2. Polędwicę i paprykę kroimy w kostkę i prażymi wraz ze słonecznikiem na suchej patelni. Przyprawiamy mieloną ostrą papryką.
  • 3. Kawałek ogórka myjemy i kroimy w większą kostkę. Wkładamy wraz ze jajkami do miski.
  • 4. Dodajemy polędwicę, paprykę i słonecznik.
  • 5. Z podanych składników zrobić dressing, wymieszać i wlać do sałatki. Dobrze wymieszać i przyprawić jeszcze według gustu solą i pieprzem.
  • 6. Podawać ze wypłukanymi w zimnej wodzie kiełkami brokułu.

Porady

Podałam proporcje składników na 1 porcję. Można użyć innych kiełków np rzodkiewki lub fasoli mung.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować