Salatka wielowarzywna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i szybka sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak sklepowa.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 kg cukini
    3 czerwone papryki
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg marchwi
    ok.4 ząbki czosnku
    2.5 łyżki soli

    Zalewa:
    2.5 szklanki wody
    1/2 szklanki octu 10%
    1/2 szklanki cukru

Salatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, obcinamy końce i ścieramy na szatkownicy na plastry. Pokrojone cukinie zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut aż puszczą sok i zmiękną.
  • 2. W międzyczasie wydrążamy paprykę z nasion, cebulę i marchew, czosnek obieramy. I wszystko ścieramy na szatkownicy. Zmiękczoną cukinię płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy z nadmiaru wody.
  • . 3. Mieszamy z wszystkimi warzywami.
  • 4. Skladniki na zalewę zagotowujemy. Czyste i umyte słoiki napełniamy sałatką i zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy.
  • 5. Pasteryzujemy 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy