Sałatka wiosenna z bobem, jajkami przepiórczymi i miodowym sosem winegret

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was pyszną sałatkę, która przywołuje wiosnę. Robię ją co roku na ŚwiętaWielkanocne. Wcześniej testowałam do niej różne sosy, jednak miodowy winegret pasuje najlepiej.Już same kolory znajdujące się na talerzu poprawiają humor, prawda :) ?!

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g bobu
    3 - 4 garście roszponki
    10 - 12 przepiórczych jaj
    2 garście kiełków rzodkiewki
    garść płatków migdałowych
    2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól

    Składniki na miodowy sos winegret:
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka miodu
    sól i świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wiosenna z bobem, jajkami przepiórczymi i miodowym sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż go do garnka i zalej wodą - powinno jej być 2 razy więcej niż bobu. Dodaj sól i gotuj około 15 - 20 minut.
    W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, obierz i przekrój na połówki.
    Roszponkę i kiełki opłucz i delikatnie osusz. Następnie przełóż je na duży talerz lub do miseczki, w której sałatka będzie podana. Dodaj bób, szczypiorek i jajka.
    Na suchej rozgrzanej patelni podpraż płatki migdałowe.
    Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą i polej nim sałatkę. Dodaj płatki migdałowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Sałata Jajka Jajka przepiórcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować