Sałatka z cebulką konserwową i marchewki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Cebulki, pieczarki i ogórki osączyć. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a ogórki w kostkę. Szczypiorek lub cebulę drobno pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo na marchewki, potrzebne będą cienkie, podłużne, kawałeczki ciasta francuskiego. Ilość zależy od tego, ile marchewek chcemy upiec, oraz żółtko wymieszane z odrobiną mleka. Kawałeczkami ciasta, okręcić metalowe foremki do rurek, w miarę ciasno zaczynając od czubka. Wysmarować żółtkiem i piec około 10 minut w 200°C, aż uzyskają jasno, złoty kolor. Najlepiej aby się piekły na stojąco, wówczas nie będą spłaszczone z żadnej strony. Można zjeść zaraz po upieczeniu lub wykorzystać do ozdobienia np. sałatki, lub podać marchewki wypełnione sałatką, pastą lub twarożkiem.
Komentarze