Sałatka z chorizo (po hiszpańsku)

4.5 (194 ocen)

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny. Posiada niezwykle charakterystyczny zapach i pikantnym smak. Kto lubi smaki Hiszpanii, z pewnością nie oprze się tej sałatce.

Składniki:

  • 100g twarogu
    1 sałata
    2 pomarańcze
    40g tartego sera parmezan
    50g kiełbasy chorizo

    Sos:
    60g oliwy z oliwek
    40g miodu lub syropu klonowego
    20g octu winnego białego (soku z cytryny)
    sól morska
    pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z chorizo (po hiszpańsku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz pomarańcze ze skóry i podziel na takie same kawałeczki. Pokrój chorizo w cienkie talarki. Porwij liście sałaty lub użyj mieszanki sałatkowej i wyłóż na talerz. Na wierzch wyłóż twaróg, parmezan oraz kawałeczki pomarańczy. Podsmaż chorizo na patelni i wyłóż na sałatę.
  • 2. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i polej sałatkę (możesz także dodać tłuszcz z patelni).

Porady

Podawaj z chlebem lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Kiełbasa Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować