Wystarczą 3-4 składniki, do tego podkręcony dressing i pyszna sałatka gotowa, zapraszam:)
Składniki:
Składniki podstawowe:
130 g cieciorki z puszki
6 pomidorków koktajlowych
3-4 suszone pomidory
20 g fety
15 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka tartej mozzarelli
Składnik dodatkowy:
1 jajko
Składniki robocze:
½ szklanki wrzątku
2 gałązki natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz do smaku
Sałatka z ciecierzycy z fetą, jajkiem i pesto z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto z suszonych pomidorów:
Do małej miseczki przełożyć suszone pomidory, zalać wrzątkiem i zostawić na około 30-40 minut. Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera, dodać ser żółty i natkę pietruszki. Zmiksować. Stopniowo dodawać wodę, w której moczyły się pomidory i miksować, aż masa będzie gładka. Dodać ocet i miód i po raz ostatni zmiksować. Odłożyć do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
2.Sałatka:
Jajko ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Ciecierzycę odsączyć. Przełożyć do miski.
3.Fetę pokroić na małe kawałki, przełożyć do cieciorki. Pomidorki przekroić na ćwiartki, przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
4.Na półmisku na którym będzie podawana sałatka rozsmarować łyżeczkę pesto. Przełożyć sałatkę. Jajko pokroić na plastry, ułożyć na sałatce z ciecierzycy. Posypać kawałkami kiełków słonecznika. Skropić pesto z pomidorów. Posypać tartą mozzarella. Wbić piórka koperku dla dekoracji. Smacznego!
Porady
*Kaloryczność samej sałatki to 294 kcal
*kaloryczność pesto to 62 kcal w 100 g, taka porcja powstaje z podanych propozycji. Nie wykorzystane pesto do sałatko można serwować dowolnie.
Komentarze