Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami

4.45 (181 ocen)

  • 15 min

Pomysł wpadł mi do głowy spontanicznie, a efekt wyszedł bardzo smaczny :) pozostałe składniki dopełniły całości i dobrze się ze sobą skomponowały.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki konserwowej
    4-5 suszonych pomidorów z oleju
    1/3 kostki sera feta
    3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej)
    1/2 białej części pora
    1 łyżka majonezu
    3 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę.
    Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie pieprzem (solą wcale, bo feta jest wystarczająco słona!) i polewamy sałatkę sosem.
    Sos: 1 łyżka majonezu wymieszana z 3 łyżkami śmietany (ja dałam 30%, ale może być też kwaśna) i granulowanym czosnkiem (można zastąpić 1 ząbkiem przeciśniętym przez praskę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Feta Sałata Sery Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować