Sałatka z cukinii na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, marchew i cebulę obieramy ze skórek. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie cukinię i marchew siekamy na plastry, cebulę kroimy na piórka, a paprykę na kostkę . Wszystkie warzywa zasypujemy 5 łyżkami soli i odstawiamy na ok.3 godziny.
2.Ocet zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim, kolendrą, pieprzem, gorczycą i chili.
Zalewą zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kolejne 2 godziny, chociaż nie jest to konieczne.
3.Wyparzone słoiki wypełniamy warzywami i do każdego z nich wkładamy po 2 listki laurowe i wlewamy 1 łyżkę oleju. Na koniec po równo rozlewamy do nich zalewę, która zostanie w misce po wyjęciu warzyw. Pasteryzujemy 20-30 minut.
Komentarze