Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy. Zagotowujemy 3 szklanki wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżek soku z cytryny. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy kapustę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie kapustę odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natychmiast skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, odrzucając pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
3.Kapustę, cebulę, jabłko i śliwki mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, wszystko jeszcze raz mieszamy. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.
Komentarze