Sałatka z czerwonym ryżem i pestkami dyni

4.5 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i zdrowa sałatka z czerwonego ryżu, pestek dyni i suszonych porzeczek

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czerwony ryż: 250 gramów
    - łuskane pestki dyni: 40 gramów
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - suszone czerwone porzeczki: 20 gramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - posiekana nać pietruszki: 3 łyżki
    - czarne oliwki bez pestek (szczypta = garść): 1 szczypta
    - sok z jednej cytryny: 1 sztuka
    - oliwa: 5 łyżek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czerwonym ryżem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku, dodajemy łyżeczkę oliwy i gotujemy na małym ogniu przez 18 - 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
  • 3. Ryż, pokrojone warzywa i pestki przekładamy do dużej miski, dokładnie mieszamy. Dodajemy nać pietruszki, sok z cytryny i oliwę, ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem według własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować