Pyszna i nietypowa sałatka z warzywnymi czipsami.Jeżeli warzywa podamy ciepłe będzie doskonałym obiadem nie tylko dla wegan.
25 min
Składniki:
opakowanie mieszanki sałat z roszponką,
3 spore ziemniaki,
1 mała młoda cukinia,
szczypiorek,
olej rzepakowy do smażenia,
kilka kropel smakowego oleju rzepakowego (np. bazylia czosnek pomidor) lub zalewy z suszonych pomidorów,
sól,
pieprz,
Sałatka z czipsami warzywnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę mieszamy z olejem smakowym lekko solimy. Cukinię myjemy, szczypiorek siekamy a ziemniaki obieramy. Ziemniaki kroimy w cienki plastry ok. 3 - 4 mm. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (wręcz symboliczną ilość) i smażymy na złoto ziemniaki. Usmażone ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy i lekko solimy. Cukinię kroimy w cieniuteńkie plastry i podsmażamy na tym co zostało z ziemniaków na patelni. W trakcie smażenia lekko solimy cukinię. Smażymy aż ładnie się podrumieni i również przekładamy na papierowy ręcznik. Na wcześniej przygotowaną sałatę przekładamy ziemniaki, cukinię, oprószamy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy.
Komentarze