Sałatka z czipsami warzywnymi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna i nietypowa sałatka z warzywnymi czipsami.Jeżeli warzywa podamy ciepłe będzie doskonałym obiadem nie tylko dla wegan.

  • 25 min

Składniki:

  • opakowanie mieszanki sałat z roszponką,
    3 spore ziemniaki,
    1 mała młoda cukinia,
    szczypiorek,
    olej rzepakowy do smażenia,
    kilka kropel smakowego oleju rzepakowego (np. bazylia czosnek pomidor) lub zalewy z suszonych pomidorów,
    sól,
    pieprz,

Sałatka z czipsami warzywnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę mieszamy z olejem smakowym lekko solimy. Cukinię myjemy, szczypiorek siekamy a ziemniaki obieramy. Ziemniaki kroimy w cienki plastry ok. 3 - 4 mm. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (wręcz symboliczną ilość) i smażymy na złoto ziemniaki. Usmażone ziemniaki przekładamy na ręcznik papierowy i lekko solimy. Cukinię kroimy w cieniuteńkie plastry i podsmażamy na tym co zostało z ziemniaków na patelni. W trakcie smażenia lekko solimy cukinię. Smażymy aż ładnie się podrumieni i również przekładamy na papierowy ręcznik. Na wcześniej przygotowaną sałatę przekładamy ziemniaki, cukinię, oprószamy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy