Sałatka z bobem i tuńczykiem

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam w Anglii, ale tęsknię za wszystkim, co polskie, zwłaszcza za kuchnią. Pasją do gotowania zaraziła mnie mama.

Składniki:

  • ● 1/2 kg świeżego bobu
    ● czerwona cebula
    ● 20 dag papryki konserwowej lub świeżej
    ● 2 jajka na twardo
    ● 3 pomidory
    ● puszka tuńczyka w oleju
    ● 4 łyżki majonezu
    ● łyżeczka musztardy
    ● sól i pieprz do smaku
    ● łyżeczka cukru
    ● łyżka posiekanego koperku do dekoracji
    ● kilka plasterków cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bobem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z bobem i tuńczykiem 1. Bób wrzucamy na wrzącą
    osoloną wodę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po
    przestudzeniu obieramy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w kostkę. Ze świeżej papryki
    usuwamy gniazda nasienne
    (konserwową osączamy),
    miąższ kroimy w kostkę. Jajka
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Pomidory również kroimy
    w kostkę.
  • 3. Przygotowujemy sos. Majonez,
    musztardę, sól, cukier,
    pieprz i połowę tuńczyka
    miksujemy na gładką masę.
  • 4. Pomidory, bób, cebulę, paprykę
    i drugą połowę tuńczyka
    wykładamy do salaterki i polewamy
    sosem. Dekorujemy koperkiem
    i plasterkami cytryny.

Porady

● Ugotowany bób (najlepiej młody i drobny) dobrze jest przelać na sicie zimną wodą, wtedy łatwiej obiera się go ze skórki. ● Sałatka świetnie smakuje z białym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować