Moja wariacja z zieleniną i boczniakami ,które uwielbiam.
3 godz.
Składniki:
Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
250 g boczniaków
1/2 l mleka
150 g sera żółtego (ulubionego)
jajko
mąka
bułka tarta
250 g pomidorków śliwkowych
czerwona cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
po garści sezamu i pestek z dyni
sól ,pieprz
kilka suszonych pomidorów z zalewy
Sałatka z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki myjemy ,osuszamy ,dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy min. 2 godziny w mleku z solą i pieprzem. Następnie osączamy i panierujemy ,mąką ,rozbełtane jajko ,bułka tarta i smażymy na złoto. Studzimy.
Sałaty płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Mieszamy z sałatą ,pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek ,sól ,pieprz i mieszamy dokładnie.
Na suchej patelni prażymy sezam i pestki z dyni. Studzimy i dodajemy do sałaty razem z boczniakami ,pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i startym żółtym serem. Dokładnie mieszamy.
Komentarze