Sałatka z boczniakami

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz.

Moja wariacja z zieleniną i boczniakami ,które uwielbiam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
    250 g boczniaków
    1/2 l mleka
    150 g sera żółtego (ulubionego)
    jajko
    mąka
    bułka tarta
    250 g pomidorków śliwkowych
    czerwona cebula
    4 łyżki oliwy z oliwek
    po garści sezamu i pestek z dyni
    sól ,pieprz
    kilka suszonych pomidorów z zalewy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki myjemy ,osuszamy ,dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy min. 2 godziny w mleku z solą i pieprzem. Następnie osączamy i panierujemy ,mąką ,rozbełtane jajko ,bułka tarta i smażymy na złoto. Studzimy.

    Sałaty płuczemy ,osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Mieszamy z sałatą ,pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek ,sól ,pieprz i mieszamy dokładnie.

    Na suchej patelni prażymy sezam i pestki z dyni. Studzimy i dodajemy do sałaty razem z boczniakami ,pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami i startym żółtym serem. Dokładnie mieszamy.

    Podajemy zaraz po przygotowaniu sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować