Ta sałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce.
15 min
Składniki:
Składniki na porcję dla 2 osób:
8 cienkich plasterków boczku
dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)
duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych
pół zielonego ogórka
2 rzodkiewki
2 jajka na twardo
garść oliwek
4 plasterki żółtego sera
pół kostki sera feta
garść pestek z dyni i słonecznika
listki bazylii
szczypiorek
oliwa albo sos balsamiczny
sól, pieprz
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu.
2.Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki.
3.Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie.
4.Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami.
Komentarze