Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na porcję dla 2 osób:
    8 cienkich plasterków boczku
    dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)
    duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych
    pół zielonego ogórka
    2 rzodkiewki
    2 jajka na twardo
    garść oliwek
    4 plasterki żółtego sera
    pół kostki sera feta
    garść pestek z dyni i słonecznika
    listki bazylii
    szczypiorek
    oliwa albo sos balsamiczny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Grzanki Ser

Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu.
  • 2. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki.
  • 3. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie.
  • 4. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek Feta Jajka Sałata Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować