Sałatka z brukselki i parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i płuczemy. Głąbiki nacinamy na krzyż. Przelewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
2.Brukselkę kroimy w ćwiartki, jajka w grubą kostkę. Obraną szalotkę kroimy również w kostkę, a parówki w plasterki o grubości 4-5 mm.
3.Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy zieloną pietruszkę, majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Porady
Zamiast parówek z szynki możemy użyć zwykłych cienkich parówek np. śląskich.
Cebulę szalotkę możemy zastąpić cebulą białą lub czerwoną.
Komentarze