Sałatka z brukselki z sosem musztardowym i slonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę myjemy, odcinamy zżółknięte liście i zgrubiałe głąby. Gotujemy na parze do miękkości- ok 15 minut.
Słonecznik prażymy do suchej patelni, aż się lekko zarumieni i zacznie ładnie pachnieć. Pietruszkę drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce.
2.W dużej misce mieszamy składniki sosu i doprawiamy go według uznania. Jeśli użyliśmy mało ostrej musztardy to sos będzie potrzebował pieprzu. Dla większej ostrości do sosu można dodać chilli w płatkach lub kilka kropel tabasco.
Do miski wrzucamy także słonecznik i natkę pietruszki, mieszamy i dodajemy ugotowaną brukselkę. Mieszamy dokładnie zawartość miski tak, by każda kapustka była obtoczona w sosie.
3.Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno, posypaną startym twardym serem, najlepiej polskim dojrzewającym Bursztynem lub Starym Szenekerem.
Komentarze