Sałatka z brokułem, boczkiem i winogronami

4.51 (146 ocen)

Pierwszy raz ją jadłam na przyjęciu u siostry, później zrobiłam po swojemu w domu i często do niej wracam.

Składniki:

  • 1brokuł
    4 plastry boczku (ok 0,5 centymetrowe)
    6-10 kulek winogron
    3 łyżki słonecznika

    Dressing:
    1 łyżka miodu płynnego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem, boczkiem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na jednakowe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie (ja gotowałam na parze). Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół.
  • 2. Na dużym talerzu rozłożyć brokuł, boczek, winogrona i rozsypać ziarna słonecznika. Całość skropić sosem. Można podawać na zimno i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Sałatka z brokułem i boczkiem

To może cię zainteresować