Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę

4.4 (209 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jedna z najlepszych sałatek na zimę, robionych do słoików. Być może dlatego, że tak lubię buraki, albo dlatego że jest tak dobra :) Przygotowanie buraczków na ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy.

Składniki:

  • 3 kg buraczków ćwikłowych
    1 kg cebuli
    1 kg papryki czerwonej
    1 szklanka oleju
    1 szklanka octu winnego 6%
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.4 (209 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki Buraczki

Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki.
  • 2. Papryki rozkroić, wyjąć cały środek z nasionami i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę. Najlepiej użyć do tego malaksera i zetrzeć na tarczy z grubymi oczkami. Jest znacznie szybciej. Takie warzywa przekładam do dużego garnka, podlewam odrobiną wody i duszę, aż nieco zmiękną. Buraczki ścieram na tej samej tarczy malaksera i przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu.
  • 3. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :)

Porady

Zamiast octu 6% można dać zwykły 10% zmniejszając nieco jego ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować