Sałatka z buraczków z olejem orzechowym

5 (150 ocen)

Nie doceniany czerwony burak w tej wersji może stać się przysmakiem

Składniki:

  • 2 długie buraczki ćwikłowe
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki oleju orzechowego
    1/2 łyżeczki octu balsamicznego
    sok z połowy cytryny
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Sałatka z buraczków z olejem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki ugotować, obrać i pokroić w cienkie długie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw.
  • 2. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  • 3. Olej, ocet, sok z cytryny wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos ma być wyraźnie słony, kwaśny i pikantny.
  • 4. Na talerzu ułożyć buraczki według swojego gustu, polać sosem i posypać orzechami.

Porady

Buraczki będą smaczniejsze jeśli upieczemy je, zawinięte w folię aluminiową, w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować