Sałatka z gruszką i karmelizowaną pietruszką

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Niby sałatka ale nie taka zwykła, mnie zachwyciła! Zwłaszcza karmelizowana pietruszka, mniam.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 sztuki sałaty lodowej,
    1 pietruszka,
    0,5 sztuki gruszki,
    50 gram sera pleśniowego niebieskiego,
    3 łyżki marmolada cebulowa (przepis niżej),
    4 kulki winogrona,
    słonecznik łuskany- 2 łyżeczki,
    ocet balsamiczny- 2 łyżeczki,
    sos winegret- 2 łyżeczki,
    2 łyżki miódu,
    2 łyżki oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Sałatka z gruszką i karmelizowaną pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka 1. Pietruszkę obrać i pokroić w paski, posmarować oliwą i miodem i piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.
    Po upieczeniu pietruszki ostudzić ją.
    Rozdrobnić sałatę lodową, ułożyć na talerzu, położyć na niej resztą składników, pokropić octem balsamicznym i sosem winegret, na koniec posypać ziarnami słonecznika.

Porady

Do sałatki, a zwłaszcza serka warto zrobić samemu marmoladę cebulową: 1 cebula biała, 3,5 łyżki cukru brązowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego, 1 łyżka octu winnego Cebulkę drobno pokroić, wrzucić do rondelka na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać cukru, skarmelizować, podlać winem i octem. Dusić do momentu zmięknięcia. Energicznie mieszając rozmemlać ją :) Ostudzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować