Sałatka z grilla

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Choć piątek to w naszej kulturze dzień bezmięsny, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z grilla.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pomidor
    fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
    mała cebula
    ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
    zioła prowansalskie
    jajka (jedno jajko na osobę)
    kilka kromek czerstwego chleba
    ząbek czosnku
    pęczek szczypiorku do przybrania
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Grill

Sałatka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami.
    Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla.
    Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie.
    Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.

Porady

Danie można również przygotować w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować