Sałatka z grillowaną cukinią i czosnkiem z dodatkiem pigwowca

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wszystko z mojego małego ogródeczka, nawet bazylia własna już ususzona, gorąco polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • cukinia 500 g
    główka czosnku
    2-3 pomidory
    2 pigwowce
    bazylia suszona
    sól
    przyprawa do bigosu

Sałatka z grillowaną cukinią i czosnkiem z dodatkiem pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą cukinię osuszamy i kroimy w ok. 1 cm plasterki.
    Plasterki rozkładamy na desce i posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu.
    Główkę czosnku kroimy na pół.
    Główki czosnku i plasterki cukini kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Cukinię grillujemy po kilka minut z każdej strony.
    Zgrillowaną przekładamy na deskę do przestudzenia, potem kroimy na cztery części.
    Czosnek możemy grillować nieco dłużej.
    Opłukane pomidory kroimy na osiem części, posypujemy bazylią i odrobiną soli .
    Pigwowce oszyszczamy z pestek i ścieramy na średnich oczkach tarki.
    W salaterce mieszamy cukinię, pomidory , ząbki czosnku, doprawiamy solą, bazylią , dodajemy starty pigwowiec i wszystko mieszamy.
    Podajemy z oliwkowymi babeczkami . Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy