Sałatka z grillowaną cukinią i czosnkiem z dodatkiem pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą cukinię osuszamy i kroimy w ok. 1 cm plasterki.
Plasterki rozkładamy na desce i posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu.
Główkę czosnku kroimy na pół.
Główki czosnku i plasterki cukini kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Cukinię grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Zgrillowaną przekładamy na deskę do przestudzenia, potem kroimy na cztery części.
Czosnek możemy grillować nieco dłużej.
Opłukane pomidory kroimy na osiem części, posypujemy bazylią i odrobiną soli .
Pigwowce oszyszczamy z pestek i ścieramy na średnich oczkach tarki.
W salaterce mieszamy cukinię, pomidory , ząbki czosnku, doprawiamy solą, bazylią , dodajemy starty pigwowiec i wszystko mieszamy.
Podajemy z oliwkowymi babeczkami . Smacznego.
Komentarze