Wykwintna sałatka z lekko ostrą pieczona polędwiczką wieprzową , cennymi w witaminy zielonymi szparagami i plasterkami słodkiej gruszki. Smakuje wybornie za równo na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
( Na 2 porcję)
100g. mixu sałat z botwinką
50g. rukoli
1 twarda gruszka
6 zielonych szparagów
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 450g.)
sos solowy ciemny
Marynata do mięsa:
4 łyżki sosu chili
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyzeczki pieprzu
Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową, szparagami i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty łączymy razem , nacieramy mięso , odstawiamy na noc do lodówki.
2.Sałatę myjemy , osuszamy.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce , blanszujemy 2 min. Odcedzamy , osuszamy.
Gruszkę obieramy za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cienkie plasterki.
Grill rozgrzewamy , układamy mięso , szparagi oraz plastry gruszki.
Grillujemy ok. 10 min. w połowie czasu przekręcamy składniki.
3.Na talerzach rozkładamy sałatę z rukolą , polewamy sosem sojowym.
Polędwiczkę kroimy w plastry układamy na sałacie wraz ze szparagami i plasterkami gruszki.
Komentarze