Połączenie makaronu, grillowanego kurczaka z trawą cytrynową i mango. Jest lekko a to chyba dzięki wyczuwalnemu smakowi trawy cytrynowej idealnie komponującej się ze słodkim, dojrzałym mango!!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
PRZEDE WSZYSTKIM:
- piersi z kurczaka pojedyncze: 2 sztuki
- mango: 0.5 sztuki
- makaron fusilli: 25 gramów
MARYNATA:
- trawa cytrynowa: 1 łyżka
- rozmaryn suszony: 1 łyżeczka
- sok z cytyrny: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól i pierz: 0.25 łyżeczki
SOS:
- czosnek zmiażdżony: 1 ząbek
- sól drobna jodowana: 0.25 łyżeczki
- papryka czerwona w proszku: 1 łyżka
- szczypiorek cienki posiekany: 1 łyżka
- natka zielonej pietruszki- posiekana: 1 łyżka
- sok z cytry: 0.5 łyżeczki
- jogurt naturalny: 60 mililitrów
- majonez: 60 mililitrów
- śmietana 18%: 2 łyżki
- pieprz mielony-prawdziwy do smaku: 0.25 łyżeczki
Sałatka z grillowanym kurczakiem i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie powyższe składniki.
2.Piersi z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy i zalewamy przygotowaną marynatą. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej kurczaka, aż będzie odpowiednio przypieczony ( to akurat zależy od naszych upodobań). Kroimy na paski.
3.Aby przygotować sos zmieszaj czosnek z solą, mieloną papryką, szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Dodaj jogurt, majonez i śmietanę, następnie wymieszaj.
Komentarze